Darmowy dostęp na 48h

Testuj bezpłatnie Portal Ochrony Środowiska przez 48h i zyskaj pełen dostęp do bazy porad i aktualności.

Testuj teraz
  • A+A-

Kod odpadu 15 01 11* – klasyfikacja i praktyczne zastosowanie

Kod odpadu 15 01 11* – klasyfikacja i praktyczne zastosowanie

Kod odpadu 15 01 11* oznacza opakowania z metali zawierające niebezpieczne porowate elementy, takie jak azbest, oraz puste pojemniki ciśnieniowe. To odpad klasyfikowany jako niebezpieczny, którego właściwe rozpoznanie i zagospodarowanie jest obowiązkiem każdej firmy mającej kontakt z chemikaliami. Wyjaśniamy, kiedy stosować ten kod, jakie są alternatywne klasyfikacje i jakie przepisy należy uwzględnić przy gospodarowaniu takimi odpadami.

Z artykułu dowiesz się m.in.:

  • jakie odpady należy oznaczyć kodem 15 01 11*,
  • kiedy możliwe jest zastosowanie kodu 15 01 04 zamiast kodu niebezpiecznego,
  • jak ocenić, czy opakowanie po substancji niebezpiecznej może zostać uznane za bezpieczne,
  • jakie są obowiązki przy magazynowaniu i oznakowaniu odpadów niebezpiecznych.

Pozostało jeszcze 88% tekstu do przeczytania

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Uzyskaj pełny dostęp do portalu a wraz z nim:
Bądź na bieżąco z przepisami
- dostęp do aktualnych aktów prawnych 24/7
Znajdź odpowiedź szybko
- dostęp do poradni oraz gotowa baza porad i artykułów
Wdrażaj sprawdzone rozwiązania
- praktyczne narzędzia gotowe do użycia
Podejmuj decyzje z pewnością
- korzystaj z wiedzy ekspertów i sprawdzonych źródeł

Jednorazowy dostęp bez rejestracji
Możesz kupić dostęp do tego dokumentu bez potrzeby zakładania konta. To jednorazowa opłata - płacisz tylko za ten materiał.

AUTOR Karolina Szewczyk-Cieślik
Karolina Szewczyk-Cieślik
Ekspert ds. ochrony środowiska, wieloletni specjalista ds. gospodarki wodnościekowej i rolnictwa we WIOŚ, właścicielka firmy zajmującej się doradztwem środowiskowym. Absolwentka Politechniki Koszalińskiej Wydz. Budownictwa i Inżynierii Środowiska oraz Uniwersytetu Gdańskiego Wydz. Prawa i Administracji; tel.: 883 597 569; email: [email protected]