Testuj bezpłatnie Portal Ochrony Środowiska przez 48h i zyskaj pełen dostęp do bazy porad i aktualności.
Testuj terazWyliczenie wysokości zabezpieczenia powinno nastąpić według zasad określonych w rozporządzeniu w sprawie wysokości stawek zabezpieczenia roszczeń.
Zrobiłeś porządki w firmie i okazało się, że masz sporo zużytego sprzętu, który uzbierał się na przestrzeni lat? Podpowiadamy, jak zaewidencjonować takie odpady i co zrobić, jeśli przekroczyłeś ustawowe limity.
W przypadku odpadów budowlanych trzeba wiedzieć, że inaczej traktuje się odpady remontowe wytworzone podczas remontu w obiektach firmowych i w budynkach prywatnych, a inaczej odpady wytworzone przez firmę remontową.
Czy można oddawać odpady osobom fizycznym? Czy trzeba to jakoś udokumentować? Jeśli szukasz odpowiedzi na te pytania - ten tekst jest dla Ciebie.
Sam wynajem maszyn, np. budowlanych, nie wymaga wpisu do BDO. Decydujące znaczenie będzie miał fakt, jakie odpady i w jakich ilościach są wytwarzane w związku z prowadzeniem tej działalności.
Zgodnie z § 9 rozporządzenia w sprawie magazynowania odpadów na etykietach na odpady niebezpieczne ma być m.in. uaktualniany adres kolejnych lokalizacji. W jaki sposób uzupełniać zapisy np. na popularnych mauzerach czy beczkach 200 l?
Zarządzanie odpadami bywa skomplikowanym procesem, który wiąże się z licznymi wyzwaniami. Podczas pracy z Bazą Danych Odpadowych (BDO) wiele osób odpowiedzialnych za ten obszar w firmie boryka się z problemami, które spowalniają pracę i narażają organizację na kary.
W dzisiejszym świecie troska o środowisko stała się nie tylko moralnym obowiązkiem, ale także kluczowym elementem strategii biznesowych. Firmy na całym świecie dostrzegają korzyści płynące z działań proekologicznych, które mogą przynieść oszczędności finansowe, poprawić wizerunek i budować lojalność klientów. Jak więc przedsiębiorstwa mogą skutecznie dbać o środowisko? Oto kilka praktycznych wskazówek, które mogą pomóc w wprowadzeniu ekologicznych inicjatyw w firmie.
Skupiając się na wszystkich elementach systemu zarządzania restauracją, często można zapomnieć, jak ważna jest woda. Dostęp do niej jest wymagany prawnie, ale warto zwrócić uwagę, że ma ona ogromny wpływ na jakość serwowanych potraw, a nawet dłuższe życie sprzętów gastronomicznych użytkowanie czy nienaganny wygląd szkła i zastawy. Z jakimi problemami z wodą w restauracji muszą mierzyć się managerowie i jaki system filtracji wybrać, aby rzeczywiście zauważyć różnicę?