Testuj bezpłatnie Portal Ochrony Środowiska przez 48h i zyskaj pełen dostęp do bazy porad i aktualności.
Testuj terazProducenci i importerzy substancji, których tonaż przekracza 1 Mg rocznie, zobowiązani są do rejestracji substancji w Europejskiej Agencji Chemikaliów (ECHA). Rejestracja odnosi się do substancji w ich postaci własnej, będących składnikiem mieszanin oraz substancji zawartych w niektórych rodzajach wyrobów.
Biuro do spraw Substancji Chemicznych i Europejska Agencja Chemikaliów to instytucje, które nadzorują wywiązywanie się z przepisów dotyczących postępowania z substancjami niebezpiecznymi. Jaka dokładnie jest ich rola?
Podmioty prowadzące działalność gospodarczą często potrzebują osoby, która będzie odpowiedzialna za weryfikację zgodności działań firmy z przepisami ochrony środowiska. W takiej sytuacji rzetelna ocena skutków działalności i opracowanie strategii to zadania specjalistów ds. ochrony środowiska, którzy znajdują zatrudnienie zarówno w sektorze rządowym, samorządowym, jak i prywatnym.
W dzisiejszym świecie troska o środowisko stała się nie tylko moralnym obowiązkiem, ale także kluczowym elementem strategii biznesowych. Firmy na całym świecie dostrzegają korzyści płynące z działań proekologicznych, które mogą przynieść oszczędności finansowe, poprawić wizerunek i budować lojalność klientów. Jak więc przedsiębiorstwa mogą skutecznie dbać o środowisko? Oto kilka praktycznych wskazówek, które mogą pomóc w wprowadzeniu ekologicznych inicjatyw w firmie.
Skupiając się na wszystkich elementach systemu zarządzania restauracją, często można zapomnieć, jak ważna jest woda. Dostęp do niej jest wymagany prawnie, ale warto zwrócić uwagę, że ma ona ogromny wpływ na jakość serwowanych potraw, a nawet dłuższe życie sprzętów gastronomicznych użytkowanie czy nienaganny wygląd szkła i zastawy. Z jakimi problemami z wodą w restauracji muszą mierzyć się managerowie i jaki system filtracji wybrać, aby rzeczywiście zauważyć różnicę?