SZKOLENIE: BDO BEZ TAJEMNIC – KOMPLEKSOWE WSPARCIE W OBSŁUDZE SYSTEMU Do końca zapisów pozostało . Nie przegap >>
TEMATYKA

Darmowy dostęp na 48h

Testuj bezpłatnie Portal Ochrony Środowiska przez 48h i zyskaj pełen dostęp do bazy porad i aktualności.

Testuj teraz

Porady ekspertów - Zarządzanie ochroną środowiska

Tematyka

Czy substancje chemiczne z Twojego zakładu wymagają rejestracji

Producenci i importerzy substancji, których tonaż przekracza 1 Mg rocznie, zobowiązani są do rejestracji substancji w Europejskiej Agencji Chemikaliów (ECHA). Rejestracja odnosi się do substancji w ich postaci własnej, będących składnikiem mieszanin oraz substancji zawartych w niektórych rodzajach wyrobów.

Substancje i mieszaniny

Jakie instytucje uczestniczą w procesie zarządzania chemikaliami

Biuro do spraw Substancji Chemicznych i Europejska Agencja Chemikaliów to instytucje, które nadzorują wywiązywanie się z przepisów dotyczących postępowania z substancjami niebezpiecznymi. Jaka dokładnie jest ich rola?

Substancje i mieszaniny

Kim jest specjalista ds. ochrony środowiska i jakie są jego zadania

Podmioty prowadzące działalność gospodarczą często potrzebują osoby, która będzie odpowiedzialna za weryfikację zgodności działań firmy z przepisami ochrony środowiska. W takiej sytuacji rzetelna ocena skutków działalności i opracowanie strategii to zadania specjalistów ds. ochrony środowiska, którzy znajdują zatrudnienie zarówno w sektorze rządowym, samorządowym, jak i prywatnym.

Informacje ogólne
15.06.2021

Ekologia w biznesie – jak dbać o środowisko jako firma?

W dzisiejszym świecie troska o środowisko stała się nie tylko moralnym obowiązkiem, ale także kluczowym elementem strategii biznesowych. Firmy na całym świecie dostrzegają korzyści płynące z działań proekologicznych, które mogą przynieść oszczędności finansowe, poprawić wizerunek i budować lojalność klientów. Jak więc przedsiębiorstwa mogą skutecznie dbać o środowisko? Oto kilka praktycznych wskazówek, które mogą pomóc w wprowadzeniu ekologicznych inicjatyw w firmie.

Informacje ogólne

Zarządzanie jakością wody w restauracjach i lokalach gastronomicznych. Dlaczego to tak istotne?

Skupiając się na wszystkich elementach systemu zarządzania restauracją, często można zapomnieć, jak ważna jest woda. Dostęp do niej jest wymagany prawnie, ale warto zwrócić uwagę, że ma ona ogromny wpływ na jakość serwowanych potraw, a nawet dłuższe życie sprzętów gastronomicznych użytkowanie czy nienaganny wygląd szkła i zastawy. Z jakimi problemami z wodą w restauracji muszą mierzyć się managerowie i jaki system filtracji wybrać, aby rzeczywiście zauważyć różnicę?

Informacje ogólne