Testuj bezpłatnie Portal Ochrony Środowiska przez 48h i zyskaj pełen dostęp do bazy porad i aktualności.
Marnowanie żywności to nie tylko problem etyczny, ale także ekonomiczny i ekologiczny. W ebooku analizujemy aktualne przepisy prawne, obowiązki sprzedawców oraz skuteczność wprowadzonych regulacji. Poznaj kluczowe kwestie związane z problemem marnowania żywności w Polsce i dowiedz się, jakie są możliwe rozwiązania, aby zminimalizować jego negatywne skutki.
Jakie tematy poruszamy w e-booku?
W dniu 13 marca 2024 r. Parlament Europejski przyjął wnioski mające na celu lepsze zapobieganie i ograniczanie marnotrawstwa żywności oraz tekstyliów w całej Unii Europejskiej.
W dużych placówkach handlowych bardzo często niesprzedany towar jest po prostu wyrzucany. Można jednak zapobiec temu zjawisku i spożytkować żywność w inny sposób.
Jak wynika raportu NIK wciąż marnujemy za dużo żywności. Mimo uchwalenia ustawy, która miała zapobiegać marnowaniu żywności, nie udało się stworzyć kompleksowego systemu, który w pełni skutecznie redukuje w naszym kraju skalę tego problemu.