SZKOLENIE: BDO BEZ TAJEMNIC – KOMPLEKSOWE WSPARCIE W OBSŁUDZE SYSTEMU Do końca zapisów pozostało . Nie przegap >>

Darmowy dostęp na 48h

Testuj bezpłatnie Portal Ochrony Środowiska przez 48h i zyskaj pełen dostęp do bazy porad i aktualności.

Testuj teraz

Zarządzanie ochroną środowiska - Informacje ogólne

Tematyka

Wymagania środowiskowe dla placówki medycznej

Pytanie: Zastanawiamy się jakie wymagania środowiskowe musi spełniać placówka medyczna? Prowadzenie BDO, sprawozdawczość w BDO, raporty z emisji do powietrza np. z kotłowni czy samochodów służbowych oraz wykaz opłatowy są oczywiste. Wiemy również, że w przypadku odpadów medycznych konieczne jest zawarcie umowy na odbiór odpadów medycznych. Mamy wątpliwości natomiast czy przychodnia medyczna powinna posiadać jakieś ewentualne pozwolenia, uprawnienia czy sprowadza się to wyłącznie do prowadzenia powyższych ewidencji i składania sprawozdań?
Pytania i odpowiedziOpakowania

Magazynowanie a składowanie odpadów i inne pojęcia

Odpady stanowią nieodłączny element każdej działalności gospodarczej, a także życia codziennego. Odpowiednie postępowanie z nimi ma nie tylko pozytywny wpływ na stan środowiska naturalnego, lecz także umożliwia firmom działanie zgodnie z obowiązującymi przepisami. Dodatkowo, umożliwia reagowanie w sytuacjach, gdy istnieje podejrzenie o nielegalne składowanie odpadów. Niemniej jednak niezbędna jest wiedza na temat konkretnych procesów. 

Porada ekspertaGospodarka odpadami

Utylizacja odpadów medycznych i weterynaryjnych

Odpady medyczne wymagają specjalnego postępowania, którego celem jest ograniczenie potencjalnie niebezpiecznych właściwości tych odpadów oraz ich ewentualnego szkodliwego wpływu na środowisko naturalne. Proces zbierania odpadów jest realizowany przez uprawnione podmioty, które posiadają odpowiednie zezwolenia. Dodatkowo te podmioty są zobowiązane do przestrzegania obowiązujących przepisów prawa oraz dostosowywania się do wymagań regulacji. 

Porada ekspertaOdpady niebezpieczne
14.08.2023

Kim jest specjalista ds. ochrony środowiska i jakie są jego zadania

Podmioty prowadzące działalność gospodarczą często potrzebują osoby, która będzie odpowiedzialna za weryfikację zgodności działań firmy z przepisami ochrony środowiska. W takiej sytuacji rzetelna ocena skutków działalności i opracowanie strategii to zadania specjalistów ds. ochrony środowiska, którzy znajdują zatrudnienie zarówno w sektorze rządowym, samorządowym, jak i prywatnym.

ArtykułInformacje ogólne
15.06.2021

Czym jest rozporządzenie EUDR i dlaczego jest tak ważne dla ochrony lasów?

Rozporządzenie EUDR (European Union Deforestation Regulation) to przełomowy akt prawny Unii Europejskiej, mający jeden cel: wyhamowanie lub całkowite zahamowanie globalnego wylesiania i degradacji lasów. Regulacja wprowadza rygorystyczne wymagania wobec firm w wielu obszarach. Stanowi jednocześnie istotny krok w stronę bardziej zrównoważonej gospodarki, choć także niemałe wyzwanie dla przedsiębiorstw na rynku unijnym. Chcesz dowiedzieć się, jak dostosować swoją firmę do nowych przepisów? Zapraszamy do lektury!

ArtykułInformacje ogólne

Ekologia w biznesie – jak dbać o środowisko jako firma?

W dzisiejszym świecie troska o środowisko stała się nie tylko moralnym obowiązkiem, ale także kluczowym elementem strategii biznesowych. Firmy na całym świecie dostrzegają korzyści płynące z działań proekologicznych, które mogą przynieść oszczędności finansowe, poprawić wizerunek i budować lojalność klientów. Jak więc przedsiębiorstwa mogą skutecznie dbać o środowisko? Oto kilka praktycznych wskazówek, które mogą pomóc w wprowadzeniu ekologicznych inicjatyw w firmie.

Porada ekspertaInformacje ogólne

Zarządzanie jakością wody w restauracjach i lokalach gastronomicznych. Dlaczego to tak istotne?

Skupiając się na wszystkich elementach systemu zarządzania restauracją, często można zapomnieć, jak ważna jest woda. Dostęp do niej jest wymagany prawnie, ale warto zwrócić uwagę, że ma ona ogromny wpływ na jakość serwowanych potraw, a nawet dłuższe życie sprzętów gastronomicznych użytkowanie czy nienaganny wygląd szkła i zastawy. Z jakimi problemami z wodą w restauracji muszą mierzyć się managerowie i jaki system filtracji wybrać, aby rzeczywiście zauważyć różnicę?

ArtykułInformacje ogólne