Testuj bezpłatnie Portal Ochrony Środowiska przez 48h i zyskaj pełen dostęp do bazy porad i aktualności.
W dużych placówkach handlowych bardzo często niesprzedany towar jest po prostu wyrzucany. Można jednak zapobiec temu zjawisku i spożytkować żywność w inny sposób.
Przedsiębiorcy objęci obowiązkiem przeciwdziałania marnowaniu żywności, muszą składać roczne sprawozdania o marnowaniu żywności. Takie sprawozdanie trzeba złożyć do 31 marca następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie.Sprawozdanie należy składać Wojewódzkiemu Funduszowi Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (właściwemu ze względu na teren województwa, w którym prowadzą działalność w zakresie sprzedaży żywności). Tutaj znajdziesz wzór tego sprawozdania.
Wojewódzki fundusz ochrony środowiska i gospodarki wodnej musi złożyć Głównemu Inspektorowi Ochrony Środowiska pisemne roczne zbiorcze sprawozdanie o marnowanej żywności zawierające dane o całkowitej masie marnowanej żywności przez sprzedawców żywności w danym roku oraz całkowitej wysokości należnej opłaty i wysokości opłaty wpłaconej do wfośigw wraz z wykazem sprzedawców żywności, którzy złożyli sprawozdanie.